Pályázatok / A közösségi és gazdasági testvértelepülési programok és együttműködések támogatására (2023.)

A közösségi és gazdasági testvértelepülési programok és együttműködések támogatására (2023.) 

Megvalósult a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

 

A Vas vármegyei Hosszúpereszteg és a felvidéki Érsekkéty községek kapcsolatának kezdetei a második világháború előtti időkig nyúlnak vissza, közös történelmük szorosan összeforrt egy leventezászló történetével. A hivatalos testvértelepülési kapcsolatról rendelkező okmány végül 2004. évben született meg.

 

A 2023. augusztus 5-én, Hosszúpereszteg Szajki-tavak területén, a hagyományos „Polgármesterek főzőversenye” program keretében, megvalósított „Testvértelepülési találkozó” szervezője és házigazdája a Vas vármegyei Hosszúpereszteg Község Önkormányzata volt, külhoni vendége pedig Érsekkéty község Szlovákiából.

 

A rendezvényen részt vett Lázi község, mint belföldi testvérközség, illetve polgármesterek által, civil szervezeti és önkormányzati delegációk formájában több környékbeli település is képviseltette magát.

 

A szabadtéri nyári rendezvényen sokszínű kulturális, hagyományőrző, kézműves, sport és szabadidős közösségi programok, játékos versenyek, aktív kikapcsolódási lehetőségek (túrázás, horgászat), gasztronómia élmények, rekreációs, szórakoztató és zenés műsorok várták az érdeklődőket.

 

A projekt küldetése volt, hogy a résztvevő anyaországi községek, valamint Érsekkéty, mint határon túli testvértelepülés megismerhessék egymás kultúráját és helyi hagyományait, informális kapcsolatokat és tematikus együttműködéseket alakíthassanak ki a Kárpát-medence magyarok lakta települései közötti partnerség ápolása és fejlesztése céljából.

 

 


 

 

 

 

 


Kapcsolódó galéria:Hosszúpereszteg Község Önkormányzata - Magyar