Intézmények / Művelődési Ház és Könyvtár

Művelődési Ház és KönyvtárElérhetőségek

Nyitva tartás

Hétfő: szünnap
Kedd - Csütörtök: 08:00 - 16:00
Péntek: 12:30 - 20:30
Szombat: 08:30 - 12:30
Vasárnap zárva, kivéve rendezvény

 

 

A könyvtárról

A községi könyvtár a művelődési ház épületében található. Mindössze 40 négyzetméteres helyiség, amely méretei alapján leginkább egy barátságos nappali hatását kelti, bár a betűrendbe sorakoztatott könyvek és a katalógusszekrény látványa emlékezteti a betérőt az eredeti funkcióra. A cél pedig az, hogy minél többen ragadják meg a kilincset, s időzzenek kicsit itt. A legkisebbeket játéksarok várja építőkockával, rajzasztallal és sok-sok új mesekönyvvel, a nagyobbak számára a kölcsönzésen túl a társasjátékok is vonzóak lehetnek, a felnőttek ügyes-bajos dolgaikat intézhetik helyben, van lehetőség fénymásolni, nyomtatni, szkennelni.

2014-ben a kultúrház felújításakor került sor állomány-ellenőrzésre, selejtezésre, a könyvek kiárusítására, így ma a polcokon leginkább újszerű, megkímélt állapotú dokumentumok sorakoznak, melyeket jó kézbe venni, lapozgatni. A folyamatos frissítésről, az újdonságok beszerzéséről a sárvári könyvtár gondoskodik, igazodva az olvasói igényekhez, sőt a biztonság kedvéért egy kívánságlistát is állítok össze számukra az év elején. Ha valaki határozott céllal érkezik, de a kiszemelt olvasnivalót helyben nem leli, a könyvtárközi kölcsönzés keretében tudjuk orvosolni  a problémát, Sárvárról akár másnapra érkezik az óhajtott könyv vagy DVD.

Pár év alatt rengeteget változott a világ, nemrég az internet elérési lehetőség csábította a legtöbb látogatót, ma úgy látom, főként a tíz előfizetett folyóirat vagy hetilap miatt térnek be az emberek. Hiába, a nyomtatott szöveget és a könyvillatot nem pótolhatja semmi. A Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszertől is sok segítséget kapok, hogy a rám bízott helyiséget élettel tölthessem meg, ahol nem lehet unatkozni. A kicsiket kézműves foglalkozásokra, olvasásnépszerűsítő  programokra, közös felolvasásra, drámajátékra, könyvtári órákra invitálom, szervezhettem nekik bábszínházat, zenés gyermekműsorokat, a felnőttekhez pedig számos előadót hívtam a KSZR támogatásával. Járt nálunk grafológus, pszichológus, orvos, mentőtiszt, kertészmérnök, borász, gyógynövény szakértő és csokikészítő is, aki legnagyobb örömünkre nem szemléltető eszköznek használta a kézműves bonbonokat.

A fénykorból még kétszáz tasakot és olvasójegyet őrizgetek, ez arra az időre tehető, amikor  nyolcosztályos iskola működött a településen. Az aktív látogatók, olvasók száma jelentősen kevesebb, de panaszra semmi ok. A mostani alsósok igazán kitesznek magukért, minden nap itt csacsognak, rendezkednek tanítás előtt, a nagyszünetben vagy leckeírás után. Ez jól is van így. Mindig olyan könyvtárat szerettem volna kialakítani, ahol nem suttogva kell beszélni, hanem ahova jó betérni a postára vagy a boltba jövet-menet, olvasgatni, kölcsönözni, vagy csak beszélgetni egy kicsit, esetleg egy forró tea vagy kávé mellett.

 

Kéthelyi Dóra


« Vissza az előző oldalra!

Hosszúpereszteg Község Önkormányzata - Magyar