Intézmények / Művelődési Ház és Könyvtár

Művelődési Ház és KönyvtárMűvelődési Ház és Könyvtár

Elérhetőségek

A művelődési házról

A művelődési ház a 8-as főút mellett található, a falu központjában, a posta és az elárvult kétszintes iskolaépület ölelésében. Bár forgalmas hely közelében van, minden ablakából zöldre látunk, előtte a park, mögötte a sportpályák hívogatnak szép időben a természetbe. Az 1968-ban emelt épület 2014-ben esett át egy nagyobb felújításon, kívülről az új nyílászárók árulkodnak erről, bent látványosabb a változás, örömmel vettük birtokba a megszépült házat. Ezzel együtt a helyiségek funkciója is változott nagyrészt, kivéve a könyvtárat, a büfét és az internetkuckót.  Miután befogadtuk az újraindult kisiskolát, a nagyteremben nemcsak műsoros rendezvények, bálok zajlottak, hanem testnevelésórák is megint. Az utóbbi időben előadóteremként és közösségi helyként használt két tanterem ismét régi szerepét tölti be. Az iroda, melyen a helyi civil szervezetek osztoztak, most nevelői szoba lett. A hátsó dupla helyiségben tapasztalható a legnagyobb változás, a pályázati keret lehetővé tette, hogy jól felszerelt konyhát és étkezőt rendezzünk be, ez óriási segítséget jelent a rendezvényeknél.

 A programok az éves rendezvénytervnek megfelelően alakulnak, illetve egészülnek ki, ha felmerül valami nagyszerű ötlet, kihagyhatatlan ajánlat. Nem múlhat el nyár falunap és a polgármesterek főzőversenye nélkül, utóbbit a festői szépségű Szajki-tavaknál tartjuk. Évről évre örömmel adunk otthont július derekán az Országjáró Dalosok Találkozójának, szívesen fogadunk előadást a Vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztivál idején. Közeleg a farsang, ahol az iskolai, óvodai jelmezes felvonulást műhelyfoglalkozással, játszóházzal, fánksütéssel egészítjük ki. A tavaszt egy szombati egészségnappal köszöntjük, ebbe belefér egy kis sport, mozgás, vetélkedő, ételkóstoló. A húsvétváró délután legnagyobb attrakciója a tojáskeresés és a tojásdobáló verseny. A gyereknap egésznapos kaland május utolsó hétvégéjén. Szeptemberben a hegy levét ünnepeljük, közös piknikkel zárul a szüreti felvonulás. A december csupa titok, előbb a Mikulás érkezése tartja lázban a kicsiket, aztán azt számolják, hányat kell még aludni az adventi vásárral egybekötött karácsonyváróig. A betlehemes játék próbái már javában folynak ekkor, minden évben december 24-én 15 órakor a templomban látható a hangszeres zenével, versekkel kiegészített teljes műsor, melyben az öt-hat évesektől kezdve egyetemisták is szerepelnek.

Óriási öröm és megtiszteltetés, hogy az alkalmi kiállító-térként is szolgáló aulánkban több helyi illetve Hosszúpereszteghez ezer szállal kötődő művész alkotásait bemutathattuk. Rendeztünk „kerámiaünnepet” a Takács házaspár munkáiból, ránk bízta bőrből készült táskáit, lámpáit, párnáit, lakásdíszeit Czákli Hajni. Zakariás Erzsi néni szőtt képei és akvarelljei után igent mondott a felkérésre, és elhozta festményeit Koltainé Zsuzsa néni és többünk gimnáziumi rajztanára, Kálóczi tanárnő is. Állandó tárlatként most Krieg Feri bácsi munkái díszítik a falakat. Nagy lelkesedéssel rendeztünk be még fotókiállításokat, terménykiállításokat, katonai gyűjteményt, népviseleti témát, nosztalgiáztunk az 50-es, 60-as évek tárgyi emlékein, dokumentumain.

Különösen emlékezetes marad az író-olvasó találkozók, könyvbemutatók közül a V. Kulcsár Ildikóval töltött este. Az írónő számtalan itt megélt családi sztorit emlegetett.

Ha az ünnepélyes pillanatoknál tartunk, sosem fogom elfelejteni, amikor színpadra lépés előtt itt a művelődési házban köszönthettem Harangozó Terit, Aradszky Lászlót, Kovács Katit, Straub Dezsőt, Leblanc Győzőt, Sáfár Mónikát és az Operettszínház művészeit. Gyerekként csak a tévében csodáltam őket, sosem hittem volna, hogy egyszer még beszélgetni is lesz alkalmunk. Az is hihetetlennek tűnt, mikor néhány éve egy falunapon a HOSE ellenfeleként Nemcsák Károly vezetésével a magyar színészválogatott rúgta a bőrt a sportpályán.

Az élményeket még hosszasan tudnám sorolni, talán más is őriz egy-egy fontos pillanatot, amelyre szívesen emlékszik. Ha ez így van, akkor már megérte itt dolgozni.

Kéthelyi Dóra

 

 


« Vissza az előző oldalra!

Hosszúpereszteg Község Önkormányzata - Magyar